Особени сезони: Зимна приказка
Модератор: Ka-tet of 19
Особени сезони: Зимна приказка
Това е един то най-мистичните и психарски разкази за мен, но така и не го разбрах.Говорих с много хора, които са го чели и те не могат да ми обяснят логично за какво става дума в този разказ.Ако някой от вас може да ми отговори-какво става в този клуб?!Възможно е да няма универсално обяснение, а целта е всеки да си го тълкува както иска, но ми е интересно и вие какво мислите. ;)

Ами аз четох преди доста време Зимна приказка - странна е, разбира се, но си мисля за съчетанието на нещо реално и нещо недотам реално...
А иначе доколкото си спомням, просто учат една жена какви упражнения на прави, за да роди по-лесно,..въпросният клуб не си го спомням точно :roll:
едит- добре дошъл ;)
А иначе доколкото си спомням, просто учат една жена какви упражнения на прави, за да роди по-лесно,..въпросният клуб не си го спомням точно :roll:
едит- добре дошъл ;)
Дори да не пиша, ти си знаеш...
- deadface
- Insorcist
- Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Това е една история на гротеската и абсурда - един лекар разказва за бременна пациентка, която е овладяла особен метод на дишане, с който иска да притъпи родилните болки и да улесни раждането.
Колкото до клуба, в който лекарят разказва тази необикновена история - това е място, на което определени хора се събират да четат книги, да играят на шах и да си приказват (разказват истории). Според мен Кинг първоначално е написал историята на лекаря под формата на разказ, а после е добавил описанието на клуба и неговите членове, за да удължи разказа и да го превърне в новела (понеже "Different Seasons" е трябвало да бъде сборник с новели, а не с разкази). 
Spoiler
Show
Докато пътува към болницата обаче, таксито й катастрофира, при което жената остава без глава. Докторът пристига на мястото на инцидента и открива, че, благодарение на въпросния метод на дишане пациентаката му все още е жива (понеже дробовете й продължават да функционират) и успява да изроди детето. Тогава устните на отрязаната глава му прошепват "благодаря ти", като същевременно думите излизат от отрязаното гърло на трупа, макар и изопачени. Според мен идеята на Стивън Кинг е била да покаже, че волята (респективно духа) на човек може да бъде по-силна от плътта (тленността/смъртта).

- desert_rose
- Follower of the Eld
- Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am
Re: Особени сезони: Зимна приказка
Новелата е прекрасна! Едно от най-силните произведения за силата на човешката воля, което ми е попадало. И клубът си е много на мястото - създава една специфична загадъчна атмосфера, която много се удава на Кинг.

- Nothingness
- Guardian Of The Beams
- Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
- Контакти:
Мх, докато четох новелата, преди години, устата ми се наслюнчи в желание да съм в клуба с чаша уийски и пура
. Адски сполучливо беше описан уюта там, може би благодарение на обикновения главен герой, който беше толкова приятно изненадан от мястото, колкото и аз!
Много искам Кинг да напиша новела или роман за самия клуб

When I was younger, so much younger than today
I never needed anybody's help in any way
But now these days are gone, I'm not so self assured
Now I find I've changed my mind and opened up the doors…
I never needed anybody's help in any way
But now these days are gone, I'm not so self assured
Now I find I've changed my mind and opened up the doors…
- desert_rose
- Follower of the Eld
- Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am
И на мен много ми се искаше да съм там:) Майстор е Кралят, когато трябва да се създаде атмосфераNothingness написа:Мх, докато четох новелата, преди години, устата ми се наслюнчи в желание да съм в клуба с чаша уийски и пура. Адски сполучливо беше описан уюта там, може би благодарение на обикновения главен герой, който беше толкова приятно изненадан от мястото, колкото и аз!