Дългата разходка

Романи, разкази и новели - всичко, свързано с творчеството на Кинг

Модератор: Ka-tet of 19

Потребителски аватар
Дени
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 146
Регистриран: съб мар 01, 2008 12:31 am
Местоположение: свещените столични земи
Контакти:

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от Дени » пет фев 20, 2009 5:11 am

Споделям изказаните мнения, че е една от страхотните книги на Кинг, ужасяваща и смазваща, поне за мен. Не ми беше 1ва, но 2рата, след ТО, и абсурда на състезанието, цялата работа - ей така, все заради неща, които могат да се спечелят/докажат и по друг, по - човешки начин, просто те ужасява. Толкова смърт за нищо. Ужасна е и същевременно, точно стил Кинг, който обичам. Единственият, който може да го измисли, да ме накара да го прочета докрай, че дори и да ми хареса ...

Но за друго пиша в темата, случайно попаднах на това сега :

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Walk

и най - вече на това :

Film, TV or theatrical adaptations

Frank Darabont has secured the rights to the film adaptation of the novel.[1] He said that he would "get to it one day".[1] He plans to make it low-budget, "weird, existential, and very self contained"

Какво мислите - Избраният, ако наистина я филмира, ще е ... голямо. Все едно дали ще стане, то за мен няма начин да стане де, това е болно, нереално, гадно, за да може да се понесе, камо ли хареса от зрителите, но все пак ... Кинг и то с тази книга, екранизиран от Дарабонт - дано е поредното бижу.
Stephen King - THE KING OF THE DARKEST PART OF ME
TWILIGHT SERIES Изображение THE BEST LOVE STORY EVER

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18978
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от deadface » пет фев 20, 2009 11:44 am

Това, на което си попаднала, е за раздел "Стивън Кинг - филми". Само че информацията не е нова, вече я има тук.
Изображение

Потребителски аватар
Bety_PN
Commoner
Commoner
Мнения: 26
Регистриран: нед фев 22, 2009 11:49 am

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от Bety_PN » нед фев 22, 2009 1:46 pm

Кърти :skull:
няма смисъл да пиша - всички сте го почувствали,
но относно филма мисля че ще развали магията
чара е във мислите на героя, философията му, а
това е трудно за интерпретиране във филм, но
някой, който се потруди може да изкара нещо близо.
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18978
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от deadface » вт окт 06, 2009 1:12 pm

Как тълкувате финала на книгата?

Ето възможните интерпретации (да четат само прочелите романа):
Spoiler
Show
Garraty sees a "dark figure" beckoning to him. Although one can only speculate, most believe this is his father who, he explained earlier in the book, had been "squaded" by being captured and taken away by the Major's men. Some readers have interpreted this dark figure to be recurring Stephen King villain Randall Flagg, who is often referred to as "The Walkin' Dude" or "The Dark Man" (this is notably mentioned in the book The Stephen King Universe by Wiater, Golden & Wagner). A second speculation comes from Stebbins's earlier reference about the souls of the walkers being close by, and that the dark figure is the specter of either McVries or Baker. A third idea is that the figure is Death and he has come for Garraty, who has also died from fatigue and the action of him running is his move into the afterlife where he is now free of the fatigue and pain he gathered during the walk. A final speculation is that since Garraty "knows the figure like he knows himself," is actually chasing a figment of his own personality--his hope, which he believed was lost after Freeport. Ignoring (or most likely unaware of) the celebration going on around him, Garraty gets up from Stebbins's side and walks after the dark figure; when someone - possibly the Major himself - tries to grab him, he begins to run.
Всички версии звучат малко или повече логично, но според мен романът е метафора на живота. Каквото и да правиш, колкото и да се бориш, си безсилен; това е игра, която не можеш да спечелиш - накрая винаги умираш. Да не забравяме, че Кинг пише "Дългата разходка" по време на Виетнамската война, когато американското правителство е изпращало младежите на негова възраст на фронта, за да участват в една напълно безсмислена за тях война. Кинг е живеел в постоянен страх да не бъде вербуван, като същевременно си е давал сметка колко безсилен е срещу системата - едно гигантско зъбчато колело, което може всеки миг да го затисне и смачка. Измисленото тоталитарно правителство, което организира жестокото състезание в книгата, е олицетворение на тогавашното американско правителство и респективно на самия живот.
Впрочем "Дългата разходка" е един от първите романи на Краля. Въпреки че романът е издаден чак през 1979, Кинг го написва още през 1966–1967 г., когато е студент в Мейнския университет. По това време вече е написал "The Aftermath" (1963) и "Sword in the Darkness" (1970), и е започнал да пише "Гняв" (който обаче довършва едва през 1971).
Изображение

cupakabra
Childe
Childe
Мнения: 58
Регистриран: вт сеп 11, 2007 12:18 am
Местоположение: Плевен

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от cupakabra » ср окт 14, 2009 9:11 pm

Ха странно,когато я прочетох за първи път останах като гръмнат и се опитах да я разтълкувам.Стигнах точно до извода за войната.

Tisho_cska
Commoner
Commoner
Мнения: 11
Регистриран: ср май 27, 2009 9:35 pm

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от Tisho_cska » съб окт 17, 2009 1:21 pm

Много е добро как малко по-малко разкрова колко брутална е всъщност тази игра...

1nt3grat0r
Childe
Childe
Мнения: 51
Регистриран: нед яну 10, 2010 11:20 am

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от 1nt3grat0r » нед яну 10, 2010 11:27 am

Хареса ми,макар, че в първия момент не осъзнах края :) .Много добре е написана, нещата се развиват много последователно.

Потребителски аватар
aleksia
Commoner
Commoner
Мнения: 6
Регистриран: вт яну 19, 2010 12:11 pm

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от aleksia » пет яну 22, 2010 9:23 am

Това е една от малкото книги за които , поне при мен, важи твърдението четене на един дъх. Не си спомням колко време я четох, но си спомням че не можах да я оставя докато не свърши. И разбира се след като затворих и последната страница бях като хипнотизирана. На кратко - книгата е една от най-добрите на Ст.Кинг за мен.
Животът е хубав, но за съжаление кратък!!!

Потребителски аватар
galia529
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 105
Регистриран: пет авг 25, 2006 9:43 pm
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от galia529 » съб яну 23, 2010 2:03 am

Преди два дни реших само да си припомня началото на романа, последно я четох сигурно преди седем - осем години...Не я оставих, докато не стигнах финала, естествено...Открай време ми е любимата книга на Кинг, потвърдих го за себе си още веднъж. И открих, че има безкрайно голяма разлика във възприемането на смисъла на едно произведение с течение на годините. А не вярвам чак толкоз да съм помъдряла, повече съм одъртяла, ама ...поревах си накрая, да му се не види. Дълга, дълга, колкото и да е дълга разходката, все се стига до пътечката на края на полянката...
ако мислиш,че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му, значи се целиш твърде високо

Потребителски аватар
carrot
Commoner
Commoner
Мнения: 3
Регистриран: чет фев 25, 2010 10:48 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от carrot » вт юни 08, 2010 1:10 pm

Мога абсолютно да се съглася с deadface.
Романът "Дългата разходка" е една алегория на човешкия живот - всичко започва с първоначалния шанс да умреш още на "старта" - при раждането, като след това човек разбира, че е лесно да се живее, първите "километри" са лесни, почти безгрижни. Вярата в Бог (Майорът) е силна и безрезервна. Въпреки това има един герой, който върви с отворени очи и живее, без да се заблуждава, това е Стебинс, а има и такива, които наивно очакват лесен живот като Олсън, но в действителност самия живот ги смачква и побеждава. След смъртта на Кърли героите разбират, че животът е много крехък и краят му ще сполети всички толкова неизбежно, колкото и куршумите застигат Кърли. Оттук нататък всички влизат в един период на зрялост, нищо, че са още хлапета. Смъртта на някой, които познаваш състарява хората. Образуват се приятелства в живота, така и между героите в романа, има на света и убийци като Баркович, наивници като Скрам, гадняри като Паркър, както и добри момчета като Макврайс, Ейбрахам и Бейкър. Също и такива като Харкнес, обзети от някаква странна, почти абсурдна идея, на която посвещават живота си, макар и вътрешно да се досещат, че това е лишено от смисъл. Самият Гарати остава някак настрани от живота, сякаш като наблюдател, до момента, в който и той е на крачка от смъртта. Публиката е жадна за зрелища, но публиката си е публика и в живота също - ние живеем пред публика, за публиката, не можем да избягаме от нея, защото това е обществото - в началото на разходката няма публика, защото раждането по принцип остава в сянка от обществото. Детайли има много по романа, при внимателно четене почти всичко може да бъде дешифрирано. Това, го написах на един дъх, по памет, но има още много, много. Това е една прекрасна книга, много силна и много въздействаща.

Потребителски аватар
Crimson King
Commoner
Commoner
Мнения: 22
Регистриран: вт ное 23, 2010 3:04 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от Crimson King » ср яну 05, 2011 9:49 am

преди две седмици си я препрочетох
страхотна книга!потапя те напълно в света на Разходката...една от най-добрите му наистина

di44i
Commoner
Commoner
Мнения: 16
Регистриран: вт дек 21, 2010 12:26 am

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от di44i » чет яну 20, 2011 12:24 pm

В момента я чета и много ми харесва, но за жалост в последно време имам доста неща на главата и не остава време за книгата. :sad: Искам само да попитам има ли я някъде в интернет, защото книгата ми е подарък и явно човека, който ми я подари не е обърнал внимание, че половината страници на 14та глава са празни и няма как да я прочета? :huh:

Потребителски аватар
charlie
Childe
Childe
Мнения: 49
Регистриран: съб юни 02, 2007 4:01 pm

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от charlie » чет яну 20, 2011 12:32 pm

http://chitanka.info/lib/text/1568-dylgata_razhodka Заповядай, тук има и много други произведения на Кинг :smile:
"Всеки глупак знае как да умре.Трудното е да се научиш как да оцелееш."

di44i
Commoner
Commoner
Мнения: 16
Регистриран: вт дек 21, 2010 12:26 am

Re: Дългата разходка - една от любимите ми книги

Мнение от di44i » пет яну 21, 2011 12:07 pm

мерси много само да ми се освободи времето тия дни и се връщам на книгата :)

Потребителски аватар
DeadlySlasher
Childe
Childe
Мнения: 48
Регистриран: чет май 09, 2013 1:45 pm

Re: Дългата разходка

Мнение от DeadlySlasher » пет май 17, 2013 4:45 pm

Тази книга е много добра.Има страшно много символика в нея,а края направо е жесток...
Watch your thoughts,they become words.
Watch your words,they become actions.
Watch your actions, they become habit.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, it becomes your destiny.
LT

Потребителски аватар
desert_rose
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 122
Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am

Re: Дългата разходка

Мнение от desert_rose » пет май 31, 2013 11:18 pm

Много ми хареса и на мен! Цялата си е едно бижу - с неголям обем, много съдържателна, много замисляща. Краят наистина е жесток!
Изображение

Потребителски аватар
Метеорит
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 2274
Регистриран: ср окт 28, 2009 6:24 pm
Местоположение: София

Re: Дългата разходка

Мнение от Метеорит » нед юни 02, 2013 6:29 pm

Че е добра,добра е,ама краят... :question:
Ако си гледаш в краката, вървиш с наведена глава. Ако внимаваш във всичко, нищо не става както трябва. Ако нямаш нищо, нямаш какво да губиш. Ако имаш всичко , нямаш за какво да живееш. Не преживявай - живей. There is no other way.

Потребителски аватар
DeadlySlasher
Childe
Childe
Мнения: 48
Регистриран: чет май 09, 2013 1:45 pm

Re: Дългата разходка

Мнение от DeadlySlasher » нед юни 02, 2013 10:12 pm

Специално за края има поне няколко логични интерпретации,но аз като се замисля може би са само две -
Spoiler
Show
или е капнал и всичко останало е делириум в главата му преди окончателно да издъхне от изтощение,или пък Гарити (на мен тая версия ми е най-реална) в момента,когато осъзнава ,че е останал сам,полудява ...
Watch your thoughts,they become words.
Watch your words,they become actions.
Watch your actions, they become habit.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, it becomes your destiny.
LT

Потребителски аватар
Vokial
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1132
Регистриран: вт апр 24, 2007 9:18 pm

Re: Дългата разходка

Мнение от Vokial » пон юни 03, 2013 11:58 am

DeadlySlasher написа:Специално за края има поне няколко логични интерпретации,но аз като се замисля може би са само две -
Spoiler
Show
или е капнал и всичко останало е делириум в главата му преди окончателно да издъхне от изтощение,или пък Гарити (на мен тая версия ми е най-реална) в момента,когато осъзнава ,че е останал сам,полудява ...
Spoiler
Show
Според мен цялата творба показва човешкия живот по сюрреалистичен начин. Жевотът е като състезание. Просто си ходим. Животът тече дори да поискаш да го поспреш за малко. Някои от хораата, които обичаме понякога не могат да продължат и се превръщат в спомени. Ние продължаваме да ги носим на път, но тях вече ги няма в Дългата разходка. За някои тя се оказва доста кратка. Срещаме се със сякакви хора, някои харесваме, други не. Те ни влияят в развитието ни по един или друг начин. Ако се опиташ да се опълчиш на живота и неговите порядки няма да успееш. За мен моментите, които винаги ме карат да се замисля каква им е идеята са частта, в която италианеца дава диня на момчетата и също убийството на кучето и някои други.

Потребителски аватар
DeadlySlasher
Childe
Childe
Мнения: 48
Регистриран: чет май 09, 2013 1:45 pm

Re: Дългата разходка

Мнение от DeadlySlasher » пон юни 03, 2013 12:31 pm

Напълно съм съгласен,Vokial и съжалявам ,че не го скрих като спойлър...
Watch your thoughts,they become words.
Watch your words,they become actions.
Watch your actions, they become habit.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, it becomes your destiny.
LT

Отговори