"Алрауне" от Ханс Хайнц Еверс

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19112
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Алрауне" от Ханс Хайнц Еверс

Мнение от deadface » съб мар 21, 2020 1:52 pm

Изображение
"Алрауне" от Ханс Хайнц Еверс
https://iztok-zapad.eu/alraune

Ханс Хайнц Еверс (1871–1943) e немски актьор, философ, поет и писател, известен с мистичните си разкази и романи, които са изиграли важна роля в развитието на хорър жанра. Силно повлияни от творчеството на Едгар По, Оскар Уайлд, Еркман-Шатриан, Е. Т. А. Хофман и Алистър Кроули, те са готически, декадентски и окултни, като често смесват психологически и свръхестествен ужас.

Настоящият том включва двете най-популярни произведения на Еверс – многократно филмирания роман „Алрауне“ и разказа „Паякът“, и двете в изцяло нов превод от немски език.

„Алрауне“

Вдъхновен от средновековните вярвания в окултните свойства на мандрагората, която според легендите пониква от семето на обесени мъже, арогантният студент Франк Браун убеждава порочния си вуйчо да създаде дете чрез изкуствено осеменяване, като забремени проститутка със спермата на екзекутиран убиец. Детето, родило се от този необичаен експеримент – Алрауне, - се превръща в изключително красива, но жестока млада жена със загадъчни способности, които водят всички около нея до лудост, упадък и смърт.

„Паякът“

„Когато студентът по медицина Ришар Бракмон реши да се нанесе в стая № 7 в малкия хотел „Стивънс“ на улица „Алфред Стивънс“ № 6, там, в три поредни петъчни дни, се бяха обесили трима души.“
Какво кара наемателите на стаята да се самоубиват в точно определен ден и час? Ще успее ли Ришар да разкрие загадката, без да се превърне в следващия труп?
Изображение

FLAME
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 110
Регистриран: ср ное 07, 2007 8:54 pm

Re: "Алрауне" от Ханс Хайнц Еверс

Мнение от FLAME » ср яну 12, 2022 6:27 pm

Съществува едно растение, наричано алраун, алрауне или пък мандрагора – листата му съдържат опиат, познат от дълбока древност, използван за пушене или като упойка при операции, а от плодовете му вещици приготвяли любовни еликсири. Но най-важна роля играе коренът, наподобяващ старец или старица. В Средновековието се появила немската легенда за това растение. Тя разказвала, че щом престъпник бил обесен чисто гол на кръстопътя, той изпускал последното си семе в момента, в който вратът му се прекършвал. Семето попивало в земята и я оплождало и от него се раждало алраунче. Който притежавал корена, привличал към себе си богатство и късмет. Но растението не само давало. То подтиквало собственика си към алчност, престъпления и разврат, а на останалите обитатели на дома носело нещастие. Накрая алраунчето погубвало собственика си и го изпращало в ада.
Пълната рецензия: https://flame16.blogspot.com/2022/01/blog-post.html

Отговори