Колко книги прочетохте тази година?

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
CELL
Breaker
Breaker
Регистриран: вт юли 20, 2010 4:44 pm

Re: Колко книги прочетохте тази година?

Мнение от CELL » пет дек 08, 2017 1:03 pm

Около 25-30 бройки за годината...Тези които запомних/харесах:
Играч първи,приготви се - Ърнест Клайн
Сянката на чинара - Джон Гришам
На изток от запада - Мирослав Пенков
От погрешната страна на раздялата - Майкъл Конъли
Трескъв блян - Джордж Р.Р.Мартин
Открито - Андре Агаси
Страшни сънища за продан 2 част - Стивън Кинг
Кал,пот и сълзи - Беър Грилс
и номер едно беше...Аз съм Ози на Ози Озбърн.Очаквах да прочета книжка пълна с простотии,алкохол,дрога ,хумор,метъл,секс оргии,майтапи,прилепи но се оказа че ми е много бедна фантазията.Дали е 100% истина ???...Едва ли, след като Ози не е изтрезнявал в продължение на години и няма как да има ярки спомени от описаното в книгата.Но автора е велик!!!

Потребителски аватар
delphipro
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Регистриран: пет дек 27, 2013 6:07 pm

Мнение от delphipro » нед дек 10, 2017 5:46 pm

1 Лабиринтът - Последният кандидат - Джеймс Дашнър
2 Смъртоноснот обаждане - Крис Картър
3 Пожарникаря - Джо Хил
4 Ген - Майкъл Крайтън
5 2017 Войната с Русия - Ричард Ширеф
6 Дрога - Майкъл Крайтън
7 Къщата на езерното дъно - Джош Малерман
8 Лабиринтът - Невъзможно бягство - Джеймс Дашнър
9 Лабиринтът - В обгорените земи - Джеймс Дашнър
10 История на изтезанията - Браян Инес
11 Лабиринтът - История за началото на всичко - Джеймс Дашнър
12 Снайперистът на Райха - Албрехт Вахер
13 Градът на Крадците - Дейвид Бениоф
14 Дом за разплата - Джон Сол
15 Градска готика - Брайън Кийн
16 Призраци за Хелуин - Колектив
17 Проходът - Джъстин Кронин
18 Дванайсетте - Джъстин Кронин
19 Заразата - Гийермо Делторо и Чък Хоган
20 Падението - Гийермо Делторо и Чък Хоган
21 Вечната нощ - Гийермо Делторо и Чък Хоган
22 Снайперистът - Убивай, за да оцелееш - Гюнтер Бауер
23 Енциклопедия на серийните убийци - Николай Киров
24 На лов за Дявола - Ричард Лури
25 Градът на огледалата - Джъстин Кронин
26 Тайният дневник 1938-1942: "Сталин не вярва на сълзи" - Лаврентий Берия
27 Тайният дневник 1943-1953: "Втора война няма да издържа..." - Лаврентий Берия
28 Градът - Дийн Кунц
29 1984 - Фермата на животните - Джордж Оруел
30 Изкуството да си невидим - Кевин Митник
31 Бряг край мътни води - Джо Р. Лансдейл
32 22 Ноевмри 1963 - Стивън Кинг
33 Страшни сънища за продан I част - Стивън Кинг
34 Страшни сънища за продан II част - Стивън Кинг
35 Книгата на Гуенди - Стивън Кинг
36 Рога - Джо Хил
37 Злото - разкази - Рени спаркс
38 Земя и небе - Александър Волков
39 Роботите - Айзък Азимов
40 Роботите 2 - Айзък Азимов

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Мнение от Key » нед дек 10, 2017 8:09 pm

Най-много 6-7 книги,това е положението,на практика чета само зимата.

Тези са фаворитите за годината,поне се сещам за тях.
"Съседката" на Джак Кетчъм и "Кутия с форма на сърце" на Джо Хил.
Харесаха ми още и "Кутия за птици" на Малерман и Момичето......... на Кинг.

Darth Vader
Dan-Tete
Dan-Tete
Регистриран: вт май 05, 2009 1:40 pm

Мнение от Darth Vader » ср дек 27, 2017 5:55 pm

:) За 2017 успях да прочета доста по-малко от нормалното, но имах разни ангажименти.
Със сигурност най-доброто, което ми попадна и много ми хареса е "Чамкория" на Милен Русков. За мен е книга на годината. Хареса ми също "Нещо човешко" на Павел Поторочин и се наложи да се просветя малко с "Великият дизайн" на Стивън Хокинг и Ленард Млодинов. :D

Ich_Will_
Breaker
Breaker
Регистриран: вт сеп 17, 2013 12:46 pm

Мнение от Ich_Will_ » ср дек 27, 2017 6:53 pm

Допълвам:

31. Греъм Симсън - Великолепната жена: Бард яко са се изложили с превода на заглавието The Rosie Project, карайки хората да си мислят, че това е безмозъчен чиклит, който не заслужава и минута внимание. Дълго време се чудех дали да я започвам изобщо, но в крайна сметка положителните коментари в Goodreads ми повлияха и я подхванах. Признавам си, че не споделям техният възторг по книгата, но не съжалявам, че прочетох. До известна степен поддържаше интереса ми и имаше няколко забавни момента. За съжаление отзивите за продължението са повече от лоши и мисля за момента да не си го причинявам.
32. Дона Тарт - Малкият приятел: вече не помня причината, поради която си купих тази книга миналата година, но си бях поставила за цел да я прочета. Още в самото начало книгата ме грабна. Четях я на малки порции, за да ѝ се наслаждавам максимално и никак не ми се разделяше с нея. Дона Тарт чудесно е уловила духа на 70те години, създала е чудесна южняшка атмосфера, героите са колоритни и плътни и историята поддържаше интереса ми през цялото време. Бях предупредена, че в романа има една много дълга и тегава част. Бях се приготвила да я "посрещна", но така и не я дочаках. Това ми беше първа среща с авторката и със сигурност ще прочета другите ѝ две книги, а тази заслужено се нареди в моя личен топ 5 на най-добрите книги, които съм прочела тази година.
33. Джордж Оруел - Фермата: след като миналата година "Ние" на Евгений Замятин ми разказа играта, реших да изчакам стабилно време до запознанството ми с творчеството на Оруел. Бях останала с впечатлението, че не се харесва особено и тръгнах малко предпазливо към книгата. За моя изненада тя вървеше изключително бързо и ме увлече веднага. Върви като приказка, но вътре има много истини и е доста актуална. Ако има нещо, което не ми допадна, то това е постоянното повтаряне на песента "Добитък английски" и поведението на част от животните, но явно такава е идеята на автора. Но мнението ми за книгата е доста положително и мисля, че вече съм готова да прочета прословутата му "1984".
34. Дон ДеЛило - Нула К: авторът ми беше напълно непознат и малко импулсивно си купих книгата му. Озадачих се от ниския ѝ рейтинг в Goodreads и исках да проверя дали е толкова зле, колкото я изкарват. Трябва да си призная, че книгата е доста тромава на моменти, някои неща не можах да ги схвана и се чувствах руса, но вчера четях като хипнотизирана и почти не се отлепях от нея. Идеята е жестока, стилът на автора е убийствен и както е тръгнало, дълго време ще я мисля. Другото, което ме впечатли е, че романът излиза на пазара, когато ДеЛило на 80 години. Със сигурност ще прочета другите му две книги и ще направя всичко възможно да ги открия, че са изчерпани отдавна и са трудни за намиране.
Изображение

Потребителски аватар
Nothingness
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
Контакти:

Мнение от Nothingness » пет дек 29, 2017 1:15 pm

При мен става все по-зле ситуацията от към време и енергия в очите за четене :sad:

1. Първият Закон 2: Преди да Увиснат на Въжето ( Джо Абъркромби ) - 10/10
2. Съседката (Джак Кетчъм) - 9/10
3. Първият Закон 3: Последният Довод на Кралете ( Джо Абъркромби ) - 10/10
4. Момичето, Което Обичаше Том Гордън ( Стивън Кинг ) - 7.5/10
5. Подсъзнанието Може Всичко ( Джон Кехоу ) - 10/10
6. Like a Virgin: Тайни за Бизнеса, които не се преподават в училище ( Ричард Брансън ) - все още я чета и няма изгледи да я завърша до Нова година...
If she'd looked me deep into my eyes
And softly asked me to
I'd be in her bed and in her flesh
And waste the life I knew…

Ich_Will_
Breaker
Breaker

Мнение от Ich_Will_ » пет дек 29, 2017 6:32 pm

Личен топ 10:
1. Дмитрий Глуховски - Бъдеще
2. Херман Кох - Уважаеми господин М.
3. Дона Тарт - Малкият приятел
4. Харуки Мураками - 1Q84
5. Джонатан Франзен - Чистота
6. Стивън Кинг - Сърца в Атлантида
7. Йон Айвиде Линдквист - Малка звезда
8. Хокан Несер - Човек без куче
9. Хосе Карлос Сомоса - Зигзаг
10. Стивън Кинг - Страшни сънища за продан том 2
Изображение

Потребителски аватар
PostMortem
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: нед авг 23, 2009 10:30 pm

Мнение от PostMortem » нед дек 31, 2017 1:06 am

1. „По крилете на гарвана“
2. Том Холанд – „Вампирът“
3. Х.П. Лъвкрафт – „Отвъд стената на съня“
4. Чък Паланюк – „Оцелелият“
5. Абрахам Мерит – „Гори, вещице, гори!“
6. „Леми – моята история“ Автобиография
7. Уилям Бъроуз – „Голият обяд”
8. Чък Паланюк – „Приспивна песен“
9. Чък Паланюк – „Ненагледна моя“
10. Тома Марков – „Крокодилът Гений“
11. Ървиш Уелш – „Креватните тайни на масторите готвачи“
12. Стивън Кинг – „Долорес Клейборн“
13. Ървин Уелш – „Ваещият с ножове“

И аз малко слабичко тая година, но какво пък? - яко Уелш и Паланюк, което е прекрасно.
Угасват в миг факли, свещи и лампади.
И ето над жалкия гърчещ се рой
със полъх на саван завесата пада
сред вопли, скимтене, вой...
И ангелски сонм отлетява далеко
и с плач възвестява небесний покой,
че тази пиеса се казва " Човекът ",
а червеят - нейни герой !

Потребителски аватар
READER
Breaker
Breaker
Регистриран: вт мар 17, 2009 1:01 pm

Мнение от READER » вт яну 02, 2018 1:40 pm

1. Уилям Шекспир - "Макбет" 10/10
2. Мичиу Каку - "Паралелни Светове" 10/10
3. Уилям Шекспир - "Крал Лир" 10/10
4. Дж. Р. Р. Мартин - "Игра на Тронове" 10/10
5. Стивън Кинг - "Играта на Джералд" 8/10
6. Олдъс Хъксли - "Прекрасният Нов Свят" 10/10
7. Айзък Азимов - "Фондацията" 10/10
8. Айзък Азимов - "Фондация и Империя" 10/10
9. Дийн Карназес - "Ултрамаратонецът" 10/10
10. Владимир Набоков - "Лолита" 3/10
Тази година попаднах на две заглавия, които не са най-слабите за годината, а изобщо. "Лолита" е едно от тях.

11. Иън Кернер - "Първо Свършва Тя" 10/10
12. Оскар Уайлд - "Портретът на Дориан Грей" 10/10
Изключителна книга, но само за хора, които могат да вникнат в дълбочина. Прекрасен шедьовър.

13. Уилям Блейк - "Песни за опитността и невиността" 10/10
14. Ърнест Хемингуей - "Старецът и морето" 10/10
15. Оскар Уайлд - Избрано 10/10
16. Йордан Кожухаров - "Етикет и Протокол" 7/10
17. Айзък Азимов - "Втората Фондация" 10/10
18. Айзък Азимов - "Остриетоо на Фондацията" 10/10
19. Евгений Замятин - "Ние" 7/10
20. Айзък Азимов - "Краят на Вечността" 10/10
21. Оскар Уайлд - "Глас от Бездната" 10/10
22. Оскар Уайлд - "Душата на човек при социализма" 10/10
23. Дан Симънс - "Ужас" 10/10
24. Франсис Фитзджералд - "Великият Гетсби" 6/10 - Толкова бях слушал за тази книга и се оказа не това, което очаквах.
25. Стивън Кинг - Сблъсък Том I 9/10
26. Лев Толстой - "Война и Мир" Том I 10/10
27. Фьодор Достоевски - "Престъпление и наказание" 10/10
28. Ърнест Клайн - "Играч първи. Приготви се." 7/10
29. Виктор Франкъл - "Човекът в търсене на Смисъл" 7/10
30. Стивън Кинг - "Момичето, което обичаше Том Гордън" 10/10 - Много мощно четиво. Браво!
31. Антоан Дьо Сент Екзюпери - "Малкият Принц" 10/10
32. Рей Бредбъри - "Дзен в изкуството да пишеш" 10/10
33. Рей Бредбъри - "Марсиански Хроники" 7/10
34. Рей Бредбъри - "Дървото на Вси Светий" 8/10
35. Рей Бредбъри - "Нощен Влак за Вавилон" 6.5/10
Със Рей Бредбъри няма да се разберем. Дадох му шанс още няколко пъти, но определено не е моят автор.

36. Айзък Азимов - "Стоманените Пещери" 10/10
37. Братя Стругацки - "Трудно е да Бъдеш Бог" - Без оценка. Най-бездарното четиво, което съм чел изобщо. Дори ми се искаше да я изхвърля от библиотеката си, защото всеки път, когато я виждам ми навява лоши спомени.
38. Патрик Зюскинд - "Парфюмът" 10/10
39. Айзък Азимов - "Фондация и Земя" 10/10
40. Марк Аврелий - "Към Себе Си" 10/10
41. Силвия Плат - "Стъкления Похлупак" 7/10
42. Стивън Кинг - "Бягащият Човек" 10/10
43. Алина Рейес - "Месарят" 8/10
44. Stephen King - "The Runing Man" 10/10 - "Бягащият човек" го прочетох и на български и в оригинал.

В общи линии съм доволен от себе си за тази година. Можеше да ги докарам до 50 заглавия, но едно влюбване и една настинка замъглиха концентрацията ми. :) Успешна нова година!
"Способен съм на всичко, стига то
да е човешко. Който ме надмине,
не е човек."

Уилям Шекспир - "Макбет"

alamo
Devar-Toi
Devar-Toi
Регистриран: нед май 24, 2015 6:54 pm

Мнение от alamo » чет яну 04, 2018 6:00 pm

Не знам колко точно книги са прочетени през 2017, но да спомена все пак тези, които ми направиха май-голямо впечатление:

Книгите на Джо Абъркромби от Светът на първия закон. Страхотно фентъзи, без да е прекалено фантастично ;)
Илион/Олимп от Дан Симънс. Митология и фантастика в перфектна комбинация.
Денят на трифидите от Джон Уиндъм. Един от най-най-най-добрите постапокалиптични романи!!!
1984 от Джордж Оруел. След тази книга дълго време ми беше едно такова минорно... Докосва много дълбоко
Тайко от Ейджи Йошикава. Японска история, самураи, чест и много кървави битки. Отколешна страст :)
Сътворението от Гор Видал. Наскоро я четох и е толкова ярка в съзнанието ми. История,приключения, философия... Невероятна!

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Мнение от Key » чет дек 27, 2018 5:40 pm

Тази година по зле и от миналата,и от към бройки,дори и от към качество!

Номер едно за годината - "Възкресяване" на Кинг.
Доста ми хареса и петият том на "Кървави книги".

Ich_Will_
Breaker
Breaker

Мнение от Ich_Will_ » чет дек 27, 2018 8:21 pm

Моята книжна 2018 година се оказа пълен кошмар. Не очаквах да се стигне дотук, но се случи. Голяма част от прочетените от мен заглавия дори не заслужават да бъдат споменавани, затова ще наблегна само на няколко:
1. "Ние, удавниците" на Карстен Йенсен: Голяма книга в пряк и преносен смисъл. Съчетава теми и жанрове, които категорично не са моята бира, но авторът е сторил чудото с мен. Миналата година настана огромен хайп и едва ли не всеки се "надпреварваше" да я чете и да я хвали. Още тогава бях решила, че няма да я чета, но нещо в мен се пречупи няколко месеца по-късно и си я поръчах. Още в началото съзнавах в каква грешка съм била да я пренебрегвам и това се затвърждаваше с всяка следваща страница. Определено ще внимавам следващият път, когато пренебрегвам някое заглавие, особено ако се касае за такова от ранга на "Ние, удавниците".
2. "Той" на Джон Конъли: Не ми се смейте, но първоначално отказвах да повярвам, че така познатият ни автор на поредицата за Чарли Паркър е написал тази книга :blush3: Да не говорим, че нито съм му фен, нито съм запозната с образа на Стан Лаурел и неговият колега и най-добър приятел Оливър Харди. Джон Конъли направи нещо с мен, което ни най-малко не съм очаквала и което ми се случва май за пръв път - да се заинтересувам повече за двете личности и да изгледам някой филм с тях при все, че бях зарязала киното и телевизията. Длъжна съм обаче да предупредя нещо: това не е изчерпателна биография на Стан Лаурел и Оливър Харди и няма претенции да бъде такава.
3. "Хала" на Нейтън Хил: Това е едно от откритията ми за тази година. Жесток дебют на Нейтън Хил, брутален стил на писане, многопластова книга и чудесни герои. Въпреки че част от темите, които разглежда този роман, не са по мой вкус и са описани подробно, аз не изпитах грам скука и се наслаждавах на всяка страница. Не ми потръгна по най-добрия начин, но това бързо бе преодоляно.
4. "Невероятните приключения на Кавалиър & Клей" на Майкъл Шейбон: Мнението ми за тази книга се припокрива с горното с тази разлика, че тази ми хареса с една мъничка идея по-малко, ама само една. Радвам се, че на българския пазар излезе още една книга на автора, ще прегледам и нея.
5. "Кухият човек" на Дан Симънс: Авторът ми става все по-любим и тази книга е поредното доказателство за това. Нарежда се на второ място в моята класация веднага след "Ужас". Психологически е може би най-добре пипната от всички, които съм чела, писането за пореден път е жестоко, а и успя да ми разбие сърцето.
6. "Станция Единайсет" на Емили Сейнт Джон Мандел: Постапокалиптичните книги са ми много на сърце и тази не е изключение от правилото. За разлика от тях, тази е по-различна от останалите, по-нежна и мелодична. Писането на авторката е класно, а част от темите са ми много близки и това допълнително увеличава удоволствието от четенето. Мога само да съжалявам, че здравословните проблеми ми попречиха да ѝ се насладя на 100%.
7. "Вечерята" на Херман Кох: Очакванията ми към тази книга бяха оправдани на 100%, че и повече. Брутална дисекция на холандското общество с типичното за автора черно чувство за хумор. Хареса ми, че книгата не е излишно разтеглена, няма грам пудра и украса и всичко е написано директно и брутално. За съжаление имам само една негова непрочетена книга и затова си я пазя.
8. "Пръстът, който те сочи" на Иън Макюън: Хич не обичам исторически романи, но този ме изненада доста приятно. За такъв внушителен обем от 720 страници очаквах да се отегча до смърт през цялото време, но това доста рядко се случваше. Явно не е типичният представител на жанра и затова толкова се впечатлих.
9. "Ярост" на Салман Рушди: Това ми беше първата среща с автора и, честно казано, имах доста ниски очаквания. Нито темите, които разглежда, са моята бира, нито харесвам жанра магически реализъм, нито книгата ми вдъхваше доверие с този нисък рейтинг. Малко спонтанно си я купих, но изобщо не съжалявам за избора си. Още в самото начало харесах стила на писане на Рушди, идеята ми се струваше жестока, но нещо не можех да захапя историята. Трябваше ми доста време, докато схвана за какво става въпрос, но четенето си заслужаваше. Със сигурност няма да ми е последна среща с автора, но ще изчакам известно време, докато намеря сили да му дам втори шанс.
10. "Ноктюрни" на Казуо Ишигуро: По принцип не си падам по разказите, но реших на тези да им дам шанс, защото са малко на брой, пък и бяха напълно подходящи за времето навън. За пореден път се убеждавам, че авторът има доста красив стил на писане и всяка негова фраза е наслада за моето око. Рядко ще се намери сборник, в който всички разкази да ми харесат, но този беше един от тях. Къде съм бляла досега, че едва тази година се запознах с творчеството му?
Изображение

Потребителски аватар
PostMortem
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams

Мнение от PostMortem » пет дек 28, 2018 5:30 pm

Ето и моят скромен списък за изминаващата 2018-та.
Повечко български автори тази година, което ще бъде и тенденцията през следващата. Не е като да няма какво да се прочете. Изключително впечатлен съм и от "дебюта" на Иван Атанасов, и от книгите на Бранко Събев.

Единствено съжалявам, че не можах да изчета повече, пък си има 5-6 заглавия, които се трупат на нощното шкафче. Като имаш пари - нямаш време, известна максима.

Джек Кениън – „Канибалът“
Иван Атанасов – „Рецепта за кошмари“
Карл Хофман – „Дивашка жътва“
Антъни Бърджес – „Портокал с часовников механизъм“
Уейд Дейвис – „Змията и дъгата“
Стивък Кинг – „Мъглата“
Клайв Баркър – „Кървави книги“ Том V
Бранимир Събев – „Пустинния скорпион“
Бранимир Събев – „Априлска жътва“

Потребителски аватар
delphipro
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Регистриран: пет дек 27, 2013 6:07 pm

Мнение от delphipro » пон дек 31, 2018 2:23 am

1. Аленото евнгелие (Клайв Баркър)
2. Супербомба на супердържава - тайната на създаването на термоядреното оръжие - Владимир Губаев
3. 1968. Смазването на Пражката пролет - Ангел Филчев;
4. Къде е президентът - Джеймс Патерсън и Бил Клинтън;
5. На западния фронт нищо ново - Ерих Мария Ремарк;
6. Зад кулисите на ФСБ/КГБ - Ерик Форд;
7. Провалената империя - Владимир Зубок;
8. Лятото на страха - Дан Симънс;
9. Четвъртата маймуна - Джонатан Баркър;
10. Галерия на мъртвите - Крис Картър;
11. Холокост - история на евреите в Европа през Втората световна война - Мартин Гилбърт;
12. Кучката от Бухенвалт - Пиер Дюран;
13. Лицето на Смъртта - Коуди Макфейдън;
14. Спящите красавици - Стивън Кинг и Оуън Кинг;
15. Нима това е човек - Примо Леви;
16. Човекът в търсене на смисъл - Виктор Франкъл;
17. Искрица живот - Ерих Мария Ремарк;
18. Войната с лице на жена - Светлана Алексиевич;
19. Време секънд хенд - Светлана Алексиевич;
20. Чернобилска молитва - Светлана Алексиевич;
21. Цинковите момчета - Светлана Алексиевич;
22. Секретният доклад - Том Робърт Смит;
23. Възход и падение на Третия райх (Том 1) - Уилям Шайрър;
24. Възход и падение на Третия райх (Том 2) - Уилям Шайрър;
25. Човекът сянка - Коуди Макфейдън;
26. Архипелаг ГУЛАГ (Том 1)- Александър Солженицин;
27. Малка звезда - Йон Айвиде Линдквист;

Потребителски аватар
Nothingness
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Регистриран: пон окт 30, 2006 9:12 pm
Контакти:

Мнение от Nothingness » пон дек 31, 2018 3:54 pm

Успях да прочета 5 книги:

1. Аленото Евангелие (Клайв Баркър);
2. Кървави Книги Том 5 (Клайв Баркър);
3. Кутията на Гуенди (Кинг и Чизмар);
4. Възвишение (Милен Русков);
5. Внезапни Завършеци (Джо Абъркромби);
В момента: A Funny Thing Happened on the Way to Heaven (Кори Тейлър)
If she'd looked me deep into my eyes
And softly asked me to
I'd be in her bed and in her flesh
And waste the life I knew…

Потребителски аватар
READER
Breaker
Breaker
Регистриран: вт мар 17, 2009 1:01 pm

Мнение от READER » пон дек 31, 2018 10:40 pm

1. Брайън Грийн - "Елегантната Вселена" 6.5/10
2. Айзък Азимов - "Прелюдия към Фондацията" 10/10
3. Филип К. Дик - "Юбик" 7/10
4. Дж. К. Роулинг - "Хари Потър и Философския Камък" 10/10
5. Дан Симънс - "Петата Купа" 7/10
6. Стивън Кинг - "22 Ноември 1963" 10/10
7. Карлос Руис Сафон - "Сянката на Вятъра" 9.5/10
8. Мат Ридли - "Геномът" 10/10
9. Колийн Макълоу - "Птиците Умират Сами" 10/10
10. Алън Пийз - "Езикът на Тялото" 10/10
11. Дж. К. Роулинг - "Хари Потър и Стаята на Тайните" 10/10
12. Айзък Азимов - "Битката за Фондацията" 10/10
13. Мат Ридли - "Червената Царица" 10/10
14. Джон Стайнбек - "За Мишките и Хората" 7/10
15. Луис Карол - "Алиса в Страната на Чудесата" 10/10
16. Луан Бризандейн - "Женският Мозък 10/10
17. Луис Карол - "Алиса в Огледалния Свят" 10/10
18. Уилям Голдинг - "Повелителят на Мухите 3/10 - В графа "Набоков".
19. Густав ФЛобер - "Мадам Бовари" 10/10
20. Боян Петров - "Първите Седем" 10/10
21. Ерик Ортън - "Постигни Невъзможното" 10/10
22. Джеймс Клавел - "Цар Плъх" 10/10
23. Чарлз Буковски - "Поща" 10/10
24. Станислав Лем - "Соларис" 10/10
25. Робърт Блох - "Психо" 10/10
26. Ричард Докинс - "Делюзията Бог" - Хомо Сапиенс и неговите религия в кофата за боклук. Добре дошли в антропоцен, да живее Хомо Деус.
27. Анджей Сапковски - "Последното Желание" 7/10
28. Стивън Кинг - "Сблъсък" 10/10
29. Кейт Мортън - "Забравената Градина" 10/10 - Перфектно съчетание на готика, мистика и добър сюжет.
30. Кърт Вонегът - "Кланица 5" - "Това е положението."
31. Дж. К. Роулинг - "Хари Потър и Затворникът от Азкабан" - 10/10
32. Харуки Мураками - "Хроники на Птицата с Пружината" - 10/10 Този автор е пълна откачалка, но адски много ми допада.
33. Галин Никифоров - "Тяло под Роклята" - 3/10 поредното некадърно четиво. Отива в графа "Набоков".
34. Джим Ал Халили - "Живот на Ръба"
35. Нийл Бърнард - "Силните Храни за Мозъка" - 3/10 - В графа "Набоков".
36. Стивън Пинкър - "Как Работи Умът" 10/10
37. Дан Симънс - "Лятото на Страха" 10/10
38. Стивън Хокинг - "Кратки Отговори на Големите Въпроси" - поклон пред този велик ум.
39. Гьоте - "Фауст" 10/10
40. Анди Андрюс - "Проницателят" 10/10 - Не казва нищо ново по-въпроса, но доста приятно написана, затова давам тази оценка.

От миналата година имам графа "Набоков". В тази графа слагам най-бездарните и некадърни неща, които съм чел. "Лолита" на Набоков, може би беше най-бездарното нещо, което прочетох през 2017.
"Способен съм на всичко, стига то
да е човешко. Който ме надмине,
не е човек."

Уилям Шекспир - "Макбет"

Darth Vader
Dan-Tete
Dan-Tete
Регистриран: вт май 05, 2009 1:40 pm

Мнение от Darth Vader » нед яну 13, 2019 5:34 pm

През вече отишлата си 2018 прочетох много, много по-малко книги отколкото бих желал. Донякъде от липса на време. От друга страна се концентрирах да си завърша сборника.
От прочетеното си струва да спомена едни прекрасни разкази на derry_ maine и чудесния сборник на Deadface :)

Ar.N.
Commoner
Commoner
Регистриран: нед юли 22, 2018 8:00 pm

Мнение от Ar.N. » пон яну 14, 2019 1:41 pm

През 2017 прочетох доста повече книги, 2018 не успях всичко, което ми се искаше, поради липса на време и специализирана литература, която трябваше да прочета, но пък пак не е зле. :)

1. "Кери" - Стивън Кинг.
2. "Бягащият човек" - Стивън Кинг
3. "Бьорнстад" - Фредрик Бакман
4. "Нищо" - Яна Телер
5. "Спящите красавици" - Стивън Кинг
6. "Майсторът на играчки от Краков" - Рейчър Ромеро
7. "Четири след полунощ 2" - Стивън Кинг
8. "Великият бог Пан" - Артър Макън
9. "Ние срещу всички" - Фредрик Бакман
10. "Мъглата" - Стивън Кинг
11. "Сянката на вятъра" - К. Сафон
12. "Отвъд стената на съня" - Лъвкрафт
13. "Момчешки живот" - Робърт Маккамън
14. "Зъл мрак, угаснали звезди" - Стивън Кинг
15. "Джунглата на скакалците" - Андрю Смит
16. "Отмъстителите" - Стивън Кинг
17. "Малкият зелен бог на агонията"
18. "Томичукалата" - Стивън Кинг
19. "Мистър Мерцедес" - Стивън Кинг
20. "Лятото на страха" - Дан Симънс
21. "Играта на ангела" - К. Сафон
22. "Понякога те се завръщат" - Стивън Кинг
23. "Търси се" - Стивън Кинг

Отметнал съм 11 книги на Краля, което пък си е постижение, като любими от неговите бих посочил - "Зъл мрак, угаснали звезди", "Томичукалата", "Бягащият човек" и "Четити след полунощ".
От останалите, които най-много ми харесаха са "Момчешки живот', "Лятото на страха", "Нищо", "Майсторът на играчки" и двете книги на Бакман. И ествествено откритието ми за годината - Карлос Руис Сафон.
Като пълно разочарование веднага посочвам "Джунглата на скакалците" и "Отмъстителите", като втората мисля, че дори не усопях да я дочета.

2019-та я започанах с "Глад" на Алма Катсу - бих казал и първото ми попадение. През тази година трябва да довърша четирилогията на Сафон, трилогията на Кинг, искам да открия някой нов любим автор, а и да прочета няколко книги от фентъзи жанра.

Потребителски аватар
PostMortem
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams

Мнение от PostMortem » съб дек 28, 2019 8:03 pm

Дойде време и за ежегодния литературен отчет. Беше добра година за четене и откъм качество, и откъм количество. Открих прекрасни родни автори, които никак не бива да бъдат подценявани, а редом с тях изчетох доста неща на стари любимци като Кинг и Баркър.

1. Милен Колев – „В търсене“
2. Бранимир Събев – „Нощно острие“
3. Донко Найденов – „Хоризонтите на лудостта“
4. Даниел Иванов – „Блатна треска“
5. Делиян Маринов – „Истории от варела“
6. Клайв Баркър – „Кървави книги“ Том VI
7. Артър Макън – „Великият бог Пан“
8. Йон Айвиде Линдквист – „Покани ме да вляза“
9. Ървиш Уелш – „Панталоните на мъртвеца“
10. Алекс Фъргюсън – „Моята автобиография“
11. Стивън Кинг – „Пътна мрежа“
12. Стивън Кинг – „Шоу на ужаса“
13. Стивън Кинг – „Торба с кости“
14. Питър Джеймс – „Ожесточено“
15. Стефан Дичев – „Пътят към София“
16. Стивън Кинг – „За писането: Мемоари на занаята“
17. William Zinsser – “On Writing Well”
18. Стивън Кинг – „Куджо“
19. Октав Мирбо – „Градината на мъките“
20. Клайв Баркър – „Аленото евангелие“
21. Стивън Кинг – „Мистър Мерцедес“
22. Дейвид Морел – „Отчаяни мерки“
23. Йон Айвиде Линдквист – „Когато мъртвите се пробудят“
24. Бранимир Събев – „Сърца от стомана“
25. Рей Бредбъри – „Сбогом, лято“
26. Робърт Ъруин – „Кошмар от хиляда и една нощ“

Потребителски аватар
Dark_half
Dinh
Dinh
Регистриран: съб апр 30, 2011 6:40 pm

Мнение от Dark_half » съб дек 28, 2019 9:59 pm

Препрочетох някои любими заглавия тази година, а и се запознах с някои нови за мен автори и не съжалявам :)

1. Douglas E Cowan - “America’s Dark Theologian: The Religious Imagination of Stephen King” - страхотни анализи с религиозен ъгъл на много от книгите на Кинг, сред които “Кери”, “Гробището”, “Сияние”, “Сблъсък”, силно препоръчвам :)
2. Aldous Huxley - “Brave New World” (отново)
3. Charlotte Brontë - “Jane Eyre” (отново)
4. Sheridan Le Fanu - “Carmilla” (отново)
5. Jan Struther - “Mrs Miniver”
6. Stephen King - “Elevation”
7. Joe Hill - “Strange weather”
8. Joe Haldeman - “The Forever War” - супер, а дори не харесвам военна фантастика
9. Virginia Woolf - “Between the Acts” - доооста мета... не знам щях ли сам да я разбера напълно, ако не ми се налагаше да чета един тон анализи по нея
10. George Orwell - “The Road to Wigan Pier” - Orwell can do no wrong...
11. Oscar Wilde - “The Picture of Dorian Gray” - отново
12. HG Wells - “The island of Dr Moreau” - отново
13. Bram Stoker - “Dracula” - най-накрая, след като бях чел някакъв орязан частичен превод преди години...
14. John Polidori - “The Vampire” - meh
15. Margaret Atwood - “The Handmaid’s Tale” - добра, макар и малко надценена
16. Павел Вежинов - ,,Бариерата”
17. Jean Rhys - “Wide Sargasso Sea” - чудесно допълнение към Джейн Еър
18. Douglas Adams - “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” - срамота, че не я бях чел досега, стана ми любима веднага
19. Douglas Adams - “The Restaurant at the End of the Universe”
20. HG Wells - “The Invisible Man”
21. Nella Larsen - “Passing”
22. Kurt Vonnegut - “Cat’s Cradle”
23. Neil Gaiman - “The Ocean at the End of the Lane” - малко надценена
24. Matt Haig - “The Humans” - радвам се, че открих този автор, и то в точния момент
25. Douglas Adams - “Life, the Universe and Everything Else” - не толкова добра, колкото първите две
26. Neil Gaiman - “Coraline”
27. Christina Henry - “Lost Boy”
28. Matt Haig - “How to Stop Time”
29. Christina Henry - “Alice”
30. Philip K. Dick - “The Man in the High Castle” - също леко надценена
31. Charlie Jane Anders - “All the Birds in the Sky”
32. Matt Haig - “Reasons to Stay Alive”
33. Ira Levin - “Rosemary’s Baby”
34. Christina Henry - “Red Queen”
35. Stephen King - “The Gunslinger” (поднових си четенето на Тъмната кула)
36. Madeline Miller - “Circe” - първата половина е добре, нататък става безинтересна
37. Stephen King - “The Drawing of the Three”
38. Stephen King - “The Waste Lands” - засега любима от поредицата
39. Stephen King - “Wizard and Glass”
40. Stephen King - “The Wind through the Keyhole”
41. Stephen King - “Wolves of the Calla”
42. Stephen King - “Song of Susannah” - леко скучновата, тук оставих Кулата, понеже моето издание на седмата част е с ужасно дребен шрифт, но ще намеря скоро някое по-нормално...
43. Robert Jordan - “The Eye of the World”
44. Stephen King - “The Outsider”

Отговори