Джей Ръсел

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18602
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Джей Ръсел

Мнение от deadface » нед фев 02, 2014 5:24 am

Jay Russell (born 1961) is an American-born, UK-based author of crime, horror and fantasy fiction. He is the creator of Marty Burns, a supernatural detective, who has appeared in a series of novels and short stories beginning with Celestial Dogs, selected as one of the best novels of 1997 by the Washington Post Book World.
http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Russell_%28writer%29


У нас са издадени първите му три книги, и трите номинирани за наградата "Бритиш фентъзи" (която се присъжда за фентъзи, sf и хорър):

Изображение
"Тунел" от Джей Ръсел (Blood)
Казват, че в Лос Анджелис никога не вали, но сега улиците са мокри... от кръв. Жестоки улични банди се избиват помежду си за контрола на наркотик с ужасяващи странични ефекти. Даже ченгетата са затънали до колене в кръв. Докато върволицата от варварски обезобразени трупове води от холивудските тротоари през стерилните стаи на научна лаборатория към място, на което никой, никой човек не е бил дотогава, две загадъчни фигури играят демонична игра на котка и мишка. От едната страна е създание на мрака, което държи ключовете на химическа империя, а от другата, застанал сам, е отмъстител с ужасин сили. Докато ужасът расте, Лос Анджелис пребледнява от страх. И почервенява. От кръв.
"Тунел" е криминален екшън-трилър с брутални сцени на смърт и насилие. Освен с многото кръв, романът се отличава с изключителна вулгарност и големи дози черен хумор.

Изображение
"Небесни псета" от Джей Ръсел (Celestial Dogs)
Марти Бърнс е бил известен. Преди доста години. Сега е поредната залязла звезда, която си вади хляба като нископлатен частен детектив. Ала всичко, в което е вярвал, се преобръща и рухва, когато се захваща да издирва една изчезнала от Холивуд проститутка и е въвлечен в епичната битка между отколешни врагове. Злото - чисто и стародавно като първородния грях - спи в мрака. И чака. И ето, над окъпанияв слънце Лос Анджелис се е спуснала тъма. Изчезнало момиче, мъртъв клиент, низ от жестоки убийства. В дъното на всичко това са се спотаили бесовете, които дебнат. Този път обаче се намесва и Марти Бърнс, който отново ще се прочуе.
Свали

Този роман е по-различен от "Тунел", не е толкова кървав и вулгарен, но е не по-малко увлекателен. Напомня на "Ангелско сърце" на Уилям Хьортсбърг. Главният герой, който е частен детектив, разследва поредица брутални убийства на проститутки, зад които стои древно зло. За разлика от "Ангелско сърце" обаче, тук злата сила не е Луцифер, а древни японски демони.

Изображение
"Глутница ангели" от Джей Ръсел (Burning Bright)
Кървав ад! Ето на какво прилича Лондон от деня, в който Марти Бърнс идва с гръм и трясък в града. Той тръгва по кървавите стъпки на Джак Изкормвача колкото да се натъкне на едно съвременно зло, много по-ужасно от серийните убийци. Марти събира около себе си неколцина съмишленици, всички до един чешити и особняци, с които да се противопостави на страховитата заплаха. От потайностите на Ливърпул, където сред копторите има вуду храм, до загадъчните обреди на друидите в Корнуол на крал Артур и чутовните вълшебни сражения над и под улиците на Ист Енд в Лондон, Марти се надпреварва с времето и съдбата, за да спаси душата на една нация. А дори не харесва бирата.
Романът се явява продължение на "Небесни псета", но разказва нова история.

Третата книга за Марти Бърнс - Greed and Stuff (2001) - така и не се появи у нас, но тук ще намерите на английски език един разказ, който също е част от поредицата.
Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18602
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Джей Ръсел

Мнение от deadface » вт юли 01, 2014 10:23 pm

Изображение

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 18602
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Джей Ръсел

Мнение от deadface » пон апр 04, 2016 3:57 am

Изображение

Отговори