Сблъсък

Романи, разкази и новели - всичко, свързано с творчеството на Кинг

Модератор: Ka-tet of 19

Потребителски аватар
desert_rose
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 122
Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am

Re: Сблъсък

Мнение от desert_rose » съб май 11, 2013 1:41 pm

Знаех си, че от разказите може да изскочи някоя изненада. Ако някой попадне на първоначалната версия на "It Grows On You" ще ни помогне да установим истината:)
Изображение

Потребителски аватар
DeadlySlasher
Childe
Childe
Мнения: 48
Регистриран: чет май 09, 2013 1:45 pm

Re: Сблъсък

Мнение от DeadlySlasher » съб май 11, 2013 4:09 pm

Значи първо доколкото знам Касъл Рок е споменат за първи път в Мъртвата Зона.Аз чета Сблъсък в момента на английски и въобще не се споменава за Касъл Рок в тая версия(разширената между другото)Иначе It grows on you не е ли от Кошмари и Съновидения...?
Watch your thoughts,they become words.
Watch your words,they become actions.
Watch your actions, they become habit.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, it becomes your destiny.
LT

Потребителски аватар
desert_rose
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 122
Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am

Re: Сблъсък

Мнение от desert_rose » съб май 11, 2013 5:27 pm

DeadlySlasher написа:Значи първо доколкото знам Касъл Рок е споменат за първи път в Мъртвата Зона.Аз чета Сблъсък в момента на английски и въобще не се споменава за Касъл Рок в тая версия(разширената между другото)Иначе It grows on you не е ли от Кошмари и Съновидения...?
"Мътрвата зона" е писана след "Сблъсък". А в "Сблъсък" Касъл Рок се споменава съвсем накрая, съвсем между другото и само веднъж за всичките хиляда и не знам си колко страници:) Явно още не си стигнал до тоя момент.
Изображение

Потребителски аватар
Vokial
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1132
Регистриран: вт апр 24, 2007 9:18 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Vokial » съб май 11, 2013 5:54 pm

Нали знаете, че това може да е добавено само в новото разширено издание с "Сблъсък"а?

Потребителски аватар
desert_rose
Follower of the Eld
Follower of the Eld
Мнения: 122
Регистриран: вт яну 08, 2013 2:54 am

Re: Сблъсък

Мнение от desert_rose » съб май 11, 2013 6:16 pm

В интерес на истината, точно върху тази мисъл разсъждавах в последните 15 минути... Явно въпросът няма да се изясни задоволително и понеже аз започнах дискусията за броя на дяволите върху иглата, предлагам да я закрием, че стана егати схоластиката.
Изображение

Потребителски аватар
Vokial
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1132
Регистриран: вт апр 24, 2007 9:18 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Vokial » съб май 11, 2013 7:18 pm

За съжаление в немското Кинг Уики, в което винаги има доста инфо, точно за Касъл Рок няма. Все пак ако знаете немски:

http://wiki.stephen-king.de/index.php/Castle_Rock

Целият сайт е принципно добър и пълен...

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Сблъсък

Мнение от deadface » съб май 11, 2013 10:51 pm

Подозирам, че Касъл Рок го има и в първото, съкратено издание на "Сблъсък" (което незнайно защо никой не се е сетил да качи в нета), понеже съм чел подробно описание на разликите между двете издания и там не се споменаваше нищо по въпроса. С други думи "Мъртвата Зона" (1979) е първият роман, в който действието се развива в Касъл Рок (или иначе казано - първият роман за Касъл Рок), а "Сблъсък" (1978) - първият роман, в който Касъл Рок се споменава.
— Да, някога, може би. Но не точно сега. Искам да отида в западната част на Мейн, в така наречения Район на езерата. Ти почти бе стигнал до него, когато двамата с Харолд те срещнахме в Ню Хемпшър. Там има такива красиви места, Стю. Брайтън… Суидеа.. Касъл Рок. Предполагам, че езерата сигурно са пълни с риба. По някое време може да се заселим на крайбрежието. Но не тази година. Имам твърде много спомени оттам. Морето ще ми се струва твърде голямо. — Тя сведе поглед към неспокойните си. ръце. — Ако искащ да останеш тук… да помагаш хората да оправят живота си… бих те разбрала. Планините също са красиви… но просто не се чувствам у дома. ("Сблъсък")
(Суидеа е град Суидън (Sweden) в Мейн, за пръв път чувам някой да го нарича Суидеа.)

Въпросът в случая беше дали Касъл Рок го има и в първата версия на разказа "Постепенно ти влиза под кожата" (It Grows On You), която е от 1973, защото в последната от сборника "Кошмари и съновидения" (1993) определено го има (там се развива действието). След като се поразрових обаче, стигнах до извода, че присъства само в последната версия, а ето и обяснението на Кинг, поместено в бележките към сборника:
Един вариант на този разказ бе публикуван първоначално в литературното списание на Университета от Мейн, наречено „Маршрутс“, в началото на седемдесетте, но вариантът в тази книга е напълно променен. Докато четях оригиналния разказ, започнах да осъзнавам, че тези старци са фактически оцелелите от катастрофата, описана в „Неизживени спомени“. Онзи роман е черна комедия за алчност и мании, това е по-сериозен разказ за тайни и болести. Прилича на подходящ епилог на романа и бе страхотно да зърна за последен път някои от старите герои от Касъл Рок.
Така че мистерията е разрешена :)

*

Кинг за Касъл Рок в предговора към новелата "Слънчевото куче":
Много от нещата, които трябва да кажа — онези Наистина Сериозни Неща, — се случват в света на малкия град, в който съм отрасъл и където все още живея. Разказите и новелите са миниатюрни модели на това, което на смях наричаме „истински живот“, и вярвам, че животът, изживяван в малките градове, е един миниатюрен модел на това, което на смях наричаме „общество“. Тази идея наистина е спорна, а да се спори е чудесно (без споровете много литературни критици и преподаватели щяха да се безработни) — просто искам да кажа, че писателят има нужда от някаква площадка за изстрелване и освен твърдото убеждение, че един разказ може да съществува с чест за самия себе си, идеята за малкия град като социален и психологически микрокосмос е моя. Аз започнах да експериментирам с тези неща в „Кери“ и продължих с по-големи амбиции в „Сейлъмс Лот“. Точния ритъм на крачката си обаче улучих чак в „Мъртвата зона“.
Мисля, че това беше първата от историите ми за Касъл Рок (а Касъл Рок е точно градът Джерусълъмс Лот без вампирите). За годините след нейното написване Касъл Рок стана „моят град“ в този смисъл, в който митичният град Изола е градът на Ед Макбейн и Селото на славата в Западна Вирджиния е градът на Дейвид Гръб. От време на време ме извикват в него, за да разгледам живота на жителите му и географските точки, които сякаш управляват живота им — Касъл Хил, Касъл Вю, Касъл Лейк и градските пътища, които го обкръжават като мрежа от запад.
С течение на годините все повече и повече ме интересуваше — почти ме запленяваше — тайният живот на този град, скритите взаимоотношения, които ми ставаха все по-ясни. Много от тази история все още е или ненаписана, или непубликувана: как покойният шериф Джордж Банерман загубва девствеността си на задната седалка на колата на мъртвия си баща, как съпругът на Офелия Тод бива убит от ходеща вятърна мелница, как заместник-шерифът Анди Клътърбък загубва показалеца на лявата си ръка (отрязан от вентилатор и изяден от домашното куче).
След „Мъртвата зона“, която отчасти представлява историята на психотичния Франк Дод, аз написах новела, наречена „Тялото“; „Куджо“ — роман, в който умира добрият стар шериф Банерман; и няколко къси разказа и малки новели за града (най-добрите от тях, поне в моите представи, са „Прекият път на госпожа Тод“ и „Камионът на чичо Ото“). Всичко това е много хубаво, но състоянието на омайване от измислената обстановка може би не е най-доброто нещо на света за един писател. За Фокнър и Дж. Р. Толкин е било, но някое и друго изключение от време на време само потвърждава правилото, а освен това аз не съм от този отбор.
Затова в един момент реших — мисля, първо в подсъзнанието си, където се извършва цялата тази Наистина Сериозна Работа, — че е дошло време да затворя книгата за Касъл Рок, щата Мейн, където живеят и умират много от любимите ми герои. Все пак всичко си има граници. Време е да се местя (може би чак до съседната врата, ха-ха). Но не ми се искаше просто да си отида — искаше ми се да завърша нещата, и то с гръм и трясък.
Малко по малко започнах да схващам как може да стане това и през последните четири години бях зает с написване на трилогия за Касъл Рок, представете си — последните истории за Касъл Рок. Те не са написани подред (понякога си мисля, че „без ред“ представлява историята на моя живот), но сега те са написани и са достатъчно сериозни… но се надявам, че това не означава, че са трезвомислещи или скучни.
Първата от тези истории — „Тъмната половина“, беше публикувана през 1989. Макар че това е предимно историята на Тад Бомон и в по-голямата си част се развива в един град, наречен Лудлоу (градът, в който живее семейство Крийд от „Гробище за домашни любимци“), град Касъл Рок фигурира в приказката, а книгата служи, за да ни запознае с човека, заместил шерифа Банерман — човек на име Алън Пангборн). Шерифът Пангборн е в центъра на последната история от тази поредица — един дълъг роман, наречен „Нужни неща“, който се планира да излезе през следващата година и ще завърши заниманията ми с това, което местните хора наричат Касъл Рок.
Съединителната тъкан между тези по-дълги работи е разказът, който следва. В „Слънчевото куче“ ще срещнете само някои — почти никои — от по-значимите фигури на Касъл Рок, но ще се запознаете с Пап Мерил, чийто племенник е блудният син на града (както Горди Лашанс е „злият гений“ в „Тялото“) Ейс Мерил. Освен това „Слънчевото куче“ подготвя сцената за финалните фойерверки… и, надявам се, сам по себе си съществува като задоволителна история — такава, каквато може да се прочете с удоволствие, дори ако изобщо не ви интересуват „Тъмната половина“ или „Необходими неща“.
Повече информация за Касъл Рок за тези, които се интересуват:

Castle Rock is a town in Maine that has served as a nexus for paranormal, supernatural, and metaphysical events. The town shares a border with Chester's Mill, though the boundary became blocked by an invisible barrier on Dome Day.
The population of Castle Rock was 1,280 by 1959 and around 1,500 as of 1991. A roadsign existing by 1982 established that Castle Rock was 37 miles from Portland and 188 miles from Boston, Massachusetts. The town is situated to the south of Mexico, Rumford, and Motton in the center of Oxford County.

Works Associated with Castle Rock

Novels set in Castle Rock

Bag of Bones
Cujo
The Dead Zone
Needful Things
The Dark Half
Lisey's Story

Novellas set in Castle Rock

The Body
The Sun Dog

Short Stories set in Castle Rock

It Grows On You
The Man in the Black Suit
Uncle Otto's Truck
Premium Harmony

Works that reference Castle Rock

Creepshow
Gerald's Game
Gramma
Graveyard Shift
It
Kingdom Hospital
Mrs. Todd's Shortcut
Nona
Pet Sematary
One on One
Riding the Bullet
Rita Hayworth and Shawshank Redemption
The Girl Who Loved Tom Gordon
The Stand
The Mist
Under the Dome
A Good Marriage

Residents of Castle Rock

George Bannerman (deceased)
Thad Beaumont
Brett Camber
Joe Camber (deceased)
Evelyn "Aunt Evvie" Chalmers
Patricia "Polly" Chalmers
Chris Chambers (deceased)
Andy Clutterbuck
Nettie Cobb (deceased)
Frank Dodd (deceased)
Teddy Duchamp (deceased)
Wilma Jerzyck (deceased)
Danforth "Buster" Keeton (deceased)
Gordon Lachance
Lisey Landon
Scott Landon
George McCutcheon (deceased)
Reginald "Pop" Merrill (deceased)
John "Ace" Merrill (deceased)
Alan Pangborn
Norris Ridgewick
Brian Rusk (deceased)
Otto Schenck (deceased)
Vern Tessio (deceased)
Donna Trenton
Tad Trenton (deceased)

Notable Sites In and Around Castle Rock

Juniper Hill
Needful Things
Shawshank Penitentiary
The Emporium Galorium
The Mellow Tiger
Town Common Bandstand

Още инфо тук.

Само не ми стана ясно каква е връзката между Касъл Рок и "Нощна смяна". Единствената връзка, за която се сещам, е, че градът се споменава в екранизацията на разказа.
Изображение

Потребителски аватар
DeadlySlasher
Childe
Childe
Мнения: 48
Регистриран: чет май 09, 2013 1:45 pm

Re: Сблъсък

Мнение от DeadlySlasher » съб май 11, 2013 11:00 pm

Почти я прочетох.Том Кълън е голям, голям симпатяга,най ме кефи от всичките герои.Иначе и другите са страхотни.
Watch your thoughts,they become words.
Watch your words,they become actions.
Watch your actions, they become habit.
Watch your habits, they become character.
Watch your character, it becomes your destiny.
LT

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Сблъсък

Мнение от deadface » пон авг 26, 2013 11:16 pm

Изображение
http://www.veryfinebooks.com/Stephen_Ki ... /sk200.htm

Не знам за вас, но аз искам ето това издание на "Сблъсък", което в момента се продава за скромната сума от 3000 долара :tooth:
Изображение

Потребителски аватар
WhiteNoise
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 3716
Регистриран: пон авг 22, 2005 11:25 pm
Местоположение: yellow submarine

Re: Сблъсък

Мнение от WhiteNoise » вт авг 27, 2013 3:17 pm

е пфффффф
капучино прави ли това нещо :tooth:
супер е :boss:
Изображение
I woke up this morning and i got myself a beer
The future's uncertain and the end is always near

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1165
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Key » пон дек 23, 2013 5:51 pm

Преди един час приключих със "Сблъсък",просто е уникална книга.Вече е под номер две в моята лична класация.Това е един наистина голям роман,във всяко отношение, който си заслужава четенето от първата до последната страница.Единственото което съвсем леко не ми хареса във това произведение на Кинг е светкавичната развръзка,като се има в предвид че преди това си прочел над хиляда страници,и си очаквал по грандиозен финал.Но това са бели кахъри,супер си е книгата.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Сблъсък

Мнение от deadface » пет май 02, 2014 2:00 am

Сдобих се с оригиналното издание на "Сблъсък" и установих, че Касъл Рок не се споменава вътре :) Вместо Касъл Рок Кинг споменава друг град в Мейн, Lovell:

Разширеното издание от 1990 (издадено у нас):
— Да, някога, може би. Но не точно сега. Искам да отида в западната част на Мейн, в така наречения Район на езерата. Ти почти бе стигнал до него, когато двамата с Харолд те срещнахме в Ню Хемпшър. Там има такива красиви места, Стю. Брайтън… Суидеа.. Касъл Рок.
Оригиналното издание от 1978:
Eventually, maybe. But not right away. I'd want to go to western Maine, what they called the Lakes Region. You were almost there when Harold and I met you in New Hampshire. There are some beautiful places, Stu. Bridgton . . . Sweden . . . Lovell.
С други думи - "Мъртвата Зона" (1979) е първият роман, в който изобщо се споменава Касъл Рок.
Изображение

bglushkov
Devar-Toi
Devar-Toi
Мнения: 174
Регистриран: ср юни 11, 2014 2:54 pm

Re: Сблъсък

Мнение от bglushkov » пон юли 14, 2014 11:17 am

И аз се присъединявам към клуба с прочелите Сблъсък.
Май подобно на повечето хора и на мен ми харесаха най-много героите. Особено симпатични ми бяха Лари, Боклукджията и Ник. Боклукджията за мен е най-уникалният психопат от всички герои на Кинг.
Определено ми хареса книгата, но и определено не бих я сложил сред най-дорбите му. Ама аз съм с по-абстрактен вкус за Кинг и обикновено най-много харесвам книгите му, които повечето хора по-малко харесват :devil:

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1165
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Key » пон юли 14, 2014 8:13 pm

Всеки си има различен вкус,и харесва различни неща.Например на мен не ми хареса "Тъмната половина",а повечето фенове на кралят,я слагат на пиедестал.

Потребителски аватар
fier
Commoner
Commoner
Мнения: 22
Регистриран: пет авг 01, 2014 10:21 am
Местоположение: гр. Варна

Re: Сблъсък

Мнение от fier » нед сеп 21, 2014 9:08 pm

Здравейте. Скоро и аз прочетох Сблъсък. Преди изобщо да си помисля да си я купя, един приятел ми проми мозъка, че това е най-добрата книга на Кинг.
Искам да чуя вашите мнения по някои моменти:
Spoiler
Show
1. Как ви се стори цялата тази рязка намеса на религиозна тематика? Защото на мене ми беше трудно да повярвам в това, че цялата мотивация на постъпките, които извършваха хората беше обяснена с.. просто защото това е Божия воля. Отивай там, където не знаеш защо отиваш и какво те очаква там. За мене преломния момент беше когато четиримата оставиха Стю да умира със счупения крак.. Тогава всичките перонажи ми се сториха като безчувствени зомбита, ръководени само от сляпата вяра на старицата. Сидях с отворена уста и си виках абе да не би да съм взел по случайност друга книга. Естесвено разбирам, че на хората не им остана нищо в света освен надежда на това, че нещата ще се нормализират и бяха лесни за манипулиране, обаче не мога да повярвам в това, че бяха промити до такава степен. Изобщо ако сравняваме двата тома, то те са разделени много грамотно и тематично. Имат много рязък резонанс в случващото се. На мене лично ми хареса първата половина, защото когато я четох, аз вярвах на историята и на героите, защото не е нещо толкова фантастично.

2. Смъртта на Ник.. според мене беше много глупав момент. Изобщо Кинг просто се оттърва от един от главните персонажи ей така.. без драма, без никакви емоции. Не разбрах защо го беше направил. Особено по такъв начин. Нали уж Ник усети, че нещо не е наред, защо изобщо тръгна да се рови в този гардероб след като всички излязоха на вън? Вие бихте ли го направили? Аз не.

3. Атомната бомба. Така ли очаквахте да свърши великия сблъсък между двата лагера? Между доброто и злото, Дявола и Бога. Не казвам, че краят е слаб, казвам, че не е това, от което имаш нужда в края за развръзката. Разбирам, че краят трябва да "гръмне", ама автора го направи много буквално. Пак ми се стори като лесно оттърваване от омръзналите герои.
Изображение

Потребителски аватар
Key
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1165
Регистриран: нед ное 24, 2013 6:25 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Key » нед сеп 21, 2014 10:38 pm

Spoiler
Show
И аз бях неприятно изненадан от смъртта на Ник,беше един от главните герои,а Стивън го премахна по никое време,много преди края на книгата!Наистина краят на този шедьовър беше неочаквано рязък,човек да се зачуди,след всичките тези стотици и хиляди страници,просто така на бързо приключи всичко.

След над 40 романа на Кралят,които съм прочел,това си остава моят номер две,велика книга!

Потребителски аватар
Ico
Dan-Tete
Dan-Tete
Мнения: 790
Регистриран: ср юли 12, 2006 8:52 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Ico » пон сеп 29, 2014 3:56 pm

Key написа:

След над 40 романа на Кралят,които съм прочел,това си остава моят номер две,велика книга!

Извинявам се предварително за „офф топика”, но кой е номер едно в твоята класация?

Във форума има доста хора който колекционират книги на Кинг (вкл. и аз) и имат повечето или всичко издадено в БГ (вкл. и аз), но предполагам, че са малко тези който са чели всичко (вкл. и аз).
Ти от друга страна си изчел почти – всичко и би ми било интересно да видя кака ще подредиш прочетените до сега от теб неща.

Също и на останалите разбира се. В раздела „Стивън Кинг – Литература” има разни други безумни класации, но няма такава с „любими” или „най-добри” книги на Кинг, което си е загуба.

Ако ти се занимава може да направиш една нова тема с твоята лична класация, но ми се иска да включиш всичко прочетено от теб досега. Сигурно на някои позиция ще има няколко заглавия, но това си е нормално.
"Here, sir, there are always more tales."

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Сблъсък

Мнение от deadface » пон сеп 29, 2014 4:09 pm

Ico написа:В раздела „Стивън Кинг – Литература” има разни други безумни класации, но няма такава с „любими” или „най-добри” книги на Кинг, което си е загуба.
Как да няма?

Най-доброто от Стивън Кинг
Топ 5 на любимите ви книги на Стивън Кинг
Любимите ви разкази на Кинг?
Изображение

Потребителски аватар
Ico
Dan-Tete
Dan-Tete
Мнения: 790
Регистриран: ср юли 12, 2006 8:52 pm

Re: Сблъсък

Мнение от Ico » пон сеп 29, 2014 5:39 pm

ОК, „ Най-доброто от Стивън Кинг” не съм я видял. Извинявам се. Както и да е, темата топ 5, се вписва в това което исках да кажа, но според мен 5 не са достатъчни за Кинг. Оф, че спамихме темата. Ужас, ама карай.
"Here, sir, there are always more tales."

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19046
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: Сблъсък

Мнение от deadface » вт апр 07, 2015 11:52 am

http://mentalfloss.com/article/62684/15 ... bout-stand
15 Things You Didn't Know About 'The Stand'
Изображение

Отговори