В търсене на книги за космически ужас

Споделете болката и удоволствието си с нас

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
CosmicHorror
Commoner
Commoner
Мнения: 4
Регистриран: съб авг 06, 2022 5:44 pm

В търсене на книги за космически ужас

Мнение от CosmicHorror » съб авг 06, 2022 6:04 pm

Здравейте на всички! Нов съм в този форум, така че не съм сигурен дали побликувам в правилния раздел. Напоследък осъзнах, че ми се чете космически ужас и имам нужда от помощ, за да се ориентирам в обстановката - особено що се отнася до българските издания. На английски, например, е пълно с класации по точно тази тема и е далеч по-лесно да видиш книги и автори, да си избереш и да си вземеш нещо. Имам всичко на Лъвкрафт, което е излизало някога на български под формата на книга, включително сборници, където има една или две негови творби. Така че "космическият ужас" на Лъвкрафт съм го завършил, ако може да се каже. Сега се опитвам да открия други книги на български за космически ужас и до тук открих единствено "Рибарят" на Джон Ланган. В този форум прочетох, че не е кой знае какво, но ще си я взема, просто защото е космически ужас и е на български език, което за мен е важното. Оставам с впечатление, че в България май нямаме добра база от систематизирана информация по тази тема ( cosmic horror ) и всичко е на ниво лично търсене и изследване. Ще съм много благодарен, ако някой се отзове и помогне.

Потребителски аватар
PostMortem
Guardian Of The Beams
Guardian Of The Beams
Мнения: 1432
Регистриран: нед авг 23, 2009 10:30 pm
Местоположение: The Crypt

Re: В търсене на книги за космически ужас

Мнение от PostMortem » съб авг 06, 2022 8:22 pm

"Култ" на Любко Дереш
https://store.ergobooks.eu/product/kult-lyubko-deresh/

Съвсем изненадващо бе за мен, но сюжетът на "Култ" всъщност е свързан с Великите Древни.
Угасват в миг факли, свещи и лампади.
И ето над жалкия гърчещ се рой
със полъх на саван завесата пада
сред вопли, скимтене, вой...
И ангелски сонм отлетява далеко
и с плач възвестява небесний покой,
че тази пиеса се казва " Човекът ",
а червеят - нейни герой !

CosmicHorror
Commoner
Commoner
Мнения: 4
Регистриран: съб авг 06, 2022 5:44 pm

Re: В търсене на книги за космически ужас

Мнение от CosmicHorror » нед авг 07, 2022 9:46 pm

Определено не бих се сетил, ако просто разглеждах корицата, а и от "пълно описание на продукта" ( в озон.бг ) има съвършено лек намек в тази посока. Ще я пробвам, да. Благодаря, че я спомена - никога нямаше да разбера за "Култ"! В момента ми е голям кеф да издирвам този тип разкази/книги и всяко подобно заглавие ми изглежда като бучка самородно злато.

CosmicHorror
Commoner
Commoner
Мнения: 4
Регистриран: съб авг 06, 2022 5:44 pm

Re: В търсене на книги за космически ужас

Мнение от CosmicHorror » чет авг 18, 2022 3:27 am

Да добавя, че "Картър и Лъвкрафт" книга 1 и "Картър и Лъвкрафт" книга 2 също следват традицията на космическия ужас и още по-специфично - традицията на Хауърд Ф. Лъвкрафт с неговите създания, творения и същества, което винаги е удоволствие за въображението. Останах и приятно впечатлен от българската книжка "Зовът на Лъвкрафт", където са поместени разкази на млади писатели или поне опитващи да бъдат такива. Всъщност има какво да се прочете в техните интерпретации, тъй като са вкарали доста от знанията си, натрупани в други сфери по много лек, но провокиращ изследователя на реалността начин. Все едно четеш близки до теб хора, които тотално не познаваш - страшно приятно чувство.

Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19118
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

Re: В търсене на книги за космически ужас

Мнение от deadface » ср окт 05, 2022 6:52 am

След като темата е за книги, мястото й е в раздел Литература, разбира се, където скоро ще я преместя. Иначе има доста космически ужас, издаден на български - като начало ти препоръчвам романа на Ходжсън в антологията "Бащите на ужаса" (макар че вероятно вече си го чел покрай Лъвкрафт), "Избрани разкази" на Кларк Аштън Смит (1/3 от разказите вътре са такива), "Върбалаците" на Блакуд (заради едноименния разказ), "Пълзи, сянко!" на Абрахам Мерит, "Кралят в жълто" на Чеймбърс (макар само някои от разказите да са такива), "Великият бог Пан" на Артър Макън и всичките му издадени на български разкази (особено "Червената ръка" и "Сияйната пирамида"), разказа "Проклетата твар" на Амброуз Биърс (в сборника "В царството на илюзиите"), новелата "Скитник в непознати селения" на Джон Конъли (има я и в сборника му "Нощна музика", където ще намериш и поне още един тематичен разказ).
Изображение

Отговори