"Смъртоносна отдаденост" от Кейго Хигашино

Напишете мнението си за прочетеното

Модератор: Ka-tet of 19

Отговори
Потребителски аватар
deadface
Insorcist
Insorcist
Мнения: 19118
Регистриран: вт юни 13, 2006 10:03 pm
Местоположение: Inside your head

"Смъртоносна отдаденост" от Кейго Хигашино

Мнение от deadface » пет окт 19, 2018 12:13 am

Изображение
"Смъртоносна отдаденост" от Кейго Хигашино
https://iztok-zapad.eu/smartonosna-otdadenost
https://www.ozone.bg/product/smartonosna-otdadenost/

Когато прочетох тази книга, разбрах, че трябва непременно да я издам – не защото Кейго Хигашино е най-популярният съвременен криминален автор в Япония, Южна Корея и Китай, а защото успява да предложи нещо оригинално в един преексплоатиран жанр. С други думи – книгата до такава степен ме впечатли (нещо, което се случва все по-рядко), че после изгледах трите й екранизации (съответно японска, корейска и китайска). Японската е супер, корейската бива, а на китайската заспивах два пъти :) Но да се върнем на книгата.
Романът ни среща с гениалния Ишигами, който е посветил живота си на разрешаването на една от най-сложните математически задачи – проблемът с четирите цвята. Обаче отдадеността му към математиката внезапно остава на заден план, когато красивата му съседка Ясуко извършва убийство, за да защити дъщеря си. Понеже е тайно влюбен в нея, Ишигами решава да й помогне, като прикрие престъплението по начин, който може да хрумне само на гений.
След известно време трупът е намерен и разследването е поверено на детектив Кусанаги, който скоро разбира, че е изправен пред най-трудния случай в кариерата си. Макар да подозира кой е убиецът, той не може да го докаже, защото математикът е предвидил всеки негов ход.
Изпаднал в безизходица, полицаят се обръща за помощ към своя близък приятел Юкава – гениален физик и бивш състудент на Ишигами. Юкава обича да разплита мистерии и е помагал многократно на полицията. Но този път... този път той ще се изправи срещу ум, който не отстъпва на неговия или дори го превъзхожда.
Кой от двамата гении ще надделее в предстоящия сблъсък на интелекти?
И как Ишигами е превърнал едно тривиално престъпление в привидно неразрешима загадка?
Прочетете и ще разберете :)
Изображение

Отговори